Ner mot Calahondastranden i Nerja

Nerja

Nerja

Kustorten Nerja ligger i den östra delen av Malaga provinsen, och ligger 56km från Malagas flygplats.

Staden har en befolkning på ca 24,000 invånare, vilket tredubblas under sommaren. Nerja har en mild temperatur året runt och räknar med 320 soldagar.

Oktober till april är temperaturen som en svensk sommar.


En gång en liten fiskeby, nu är Nerja en blomstrande semesterort med all den ursprungliga charm och karaktär intakt. Lokala industrier är fiske och jordbruk – här kan man njuta av färska tropiska frukter året runt - men turismen är definitivt den största inkomstkällan.

Denna gamla stad är full med vitkalkade hus längs smala, slingrande gator. Små butiker säljer lokal konst och hantverk, typiska smycken och lokala produkter. Den gamla moriska borgen har byggts om till den berömda Balcon de Europa, som ger en spektakulär utsikt över kusten. Ta en hästvagn runt staden för att se på alla sevärdheterna.

När du är i Andalusien är det ett måste att besöka dem charmiga andalusiska byarna, och just i närheten av Nerja finns det ett flertal att utforska. Spaniens tredje mest besökta turistattraktion ligger i Nerja, och det är Nerjas grottor. Hem till grottmänniskorna 30,000 år sedan, i grottorna kan man se imponerade stalaktiter.

Nerja kustlinje består av spektakulära klippor, pittoreska stränder och små vikar, nästan oupptäckta av turister. Vattenskidor, dyknig och paddla kanot är några av ett flertal vattensporter som är populära i Nerja.

Nerja erbjuder den perfekta semester kombinationen - vackra landskap och stränder, utmärkt andalusisk gastronomi och ett stort urval av fritidsaktiviteter.

Ortsnamnet kommer från arabiskans Narixa som just betyder källa eller överflöd av vatten. Det betyder att området, speciellt vintertid, har Europas bästa klimat och att det är mycket grönt jämfört med många områden runt kusten, speciellt om man tittar norrut upp mot Costa Blanca.

 Just en kort kuststräcka på några mil österut mellan Nerja och Motril heter Costa Tropical. Detta därför att enbart här i Europa kan man odla tropiska växter såsom Sockerrör, Avokado, Mango och Chirimoya. Citron-, Apelsin- och Mandelträd är också vanliga inslag. Ett besök i månadsskiftet januari/mars då Mandelträden blommar är en härlig upplevelse.

Att staden ligger där bergen möter havet innebär också att det är en förödande vacker natur med vackra toppar och dramatiska bergstungor som skjuter ut i havet. Detta har flera fördelar förutom klimatet. Dels blir stränderna kortare och mer skyddade, och inga stora hotell, utan mestadels vita låga byggnader.

ewalenaberg@live.se