Publicerad 4 juli 2010

I Sundsvalls tidning

Kärlekens språk av Ewalena Berg.

Fotograf: Susanne Holmlund

Kärleksfärger med rörelse

Café Dolcetto

Kärlekens mångfald - bilder av Ewalena Berg
19 juni - 13 augusti

Eldsjäl av Ewalena Berg.

Kanske är det en tillfällighet att denna utställning öppnades den 19 juni, som blev en sådan kärleksdag i Sverige.

Hur som helst visar här Sundsvallsfödda, numera Stockholmsbaserade, kulturmångsysslaren Ewalena Berg bilder som alla anknyter till temat kärlek. Hon har bland annat tagit kurser i så kallad Vedic Art och andra konstgrenar och skrivit en bok om hur det är att växa upp med en psykiskt sjuk förälder, och som bildskapare blandar hon olika tekniker och hittar på egna.

Av livets mörka sidor är svårt att hitta många spår i denna färgsprakande samling. Det figurativa och formslipade tycks inte vara hennes starka sidor. Det är i stället färgleken, blandningen och experimentlustan, när den resulterar i bilder med rörelse, virvlar, skyar och lågor, och när ytan av en bild tycks säga ett och djupet något annat.

I "Eldsjäl" blickar ett vänligt ansikte mot betraktaren, men inte öppet utan bakom en ruggad och lite beslöjad yta. I "Dansa med änglar" är ytan mörk och ängladansen är den knappt skönjbara abstrakta reliefen ovanpå; båda är exempel på en spännande dubbelhet som kanske påpekar att kärleken inte alltid är enkel och uppenbar.

I "Chakrabalansering" tycks strimmor och färger vara på väg någonstans och bakom dem lyser ett ljus. Den mest iögonfallande målningen är "Kärlekens språk", där de olika fälten markeras med ordet "Kärlek" på olika språk och tycks brinna av färgade lågor. Kanske anspelar färgerna på olika folkkynnen eller i alla fall på vår syn på dem: Det latinska "Amore" är känsloglödande rött, det tyska "Liebe" svalare vittonat och det finska Rakkaus" strävt och jordbundet grönt. Men ändå är det kärlek.

Konstnärligt spretar dessa bilder en del. Men att kärleken är en stark, varm och mångfacetterad kraft som rör upp sinnena och livet går inte att missa.

 
Publicerad 4 juli 2010
 

Välkommen till vår webbsida